Tuesday, September 14, 2010

Jablko

Američané mají přísloví, " An apple a day keeps the doctor away", což volně přeloženo znamená, že jablko denně Vás zbaví návštěv lékaře. To je samozřejmě trochu přehnané, nicméně pozitivní účinek jablek na lidský organismus byl prokázán v nejedné studii a můžeme ho brát jako holý fakt.
Jablko je ovoce, plodem jabloně. Jabloň pochází z oblasti západní Asie, kde stále rostou její divocí předkové. Většina jabloní je 3-12 metrů vysoká a má obvykle širokou korunu. Celkově existuje neuvěřitelných 7500 odrůd jablek. Největším producentem jablek na světe je Čína, rořčně se pak na celém světe sklidí desítky milionů tun jablek. V roce 2010 byl kompletně zmapován genom jablka, je to rostlina s největším počtem genů jaká byla doposud zkoumána.

Jestliže chcete maximálně využít potivní účinky jablek na organismus potom je důležité jabkla která nebyla chemicky ošetřena neloupat.

Vědecky prokázané pozitivní účinky jablka na organismus:
Jablko obasuje mnoho účinných zdraví prospěšných látek, mezi tya nejdůležitější patří flavonoidy, ty mají za následek celou řadu pozitivnívh účinků.

- vysoký obsah vitamínu C
- snižuje krevní cholesterol
- zlepšuje trávení
- snižuje riziko mrtvice
- snižuje riziko rakoviny prostaty
- snižuje riziko rakoviny jater
- snižuji riziko rakoviny plic
- snižuje riziko rakoviny prsu
- snižuje riziko rakoviny střev
- pomáhá posilovat kosti
- příznivé účinky při diabetu II
- příznivé účinky na asthma
- zlepšuje růst vlasů
- má antioxydační účinky
- působí proti stárnutí a vráskám
- pomáhají snižovat obesitu díky obsahu vlákniny

Jablko a péče o pleť

Maska z jablka a medu rozzáří pleť, napřed si dejde na obličej gázu a až potom aplikujte masku, tu nechte působit 35 minut.

No comments:

Post a Comment